Hrană sănătoasă și Mediu sănătos – pentru toți!
Fungicide
Vitiprotect®
Vitiprotect® este un fungicid biologic de contact cu acțiune preventivă și curativă împotriva unei game largi de boli fungice la o serie de culturi, fără riscul de apariție a rezistenței.
Beneficii:
- Protecție eficientă împotriva unui spectru larg de boli la o multitudine de culturi
- Efectul puternic curativ se produce chiar și dacă tratamentul se efectuează la câteva ore de la primele semne ale infecției.
- Nu exista risc de rezistență datorită modului de acțiune multiplu
- Interval scurt sau chiar absent înainte de recoltare
- Prietenos cu mediu inconjurator cu profil toxicologic favorabil față de insectele benefice
- Perfect compatibil in sistemele de combatere integrata (IPM) și fără reziduuri
- Utilizarea regulată întărește pielița fructului, acesta devenind mai puțin vulnerabil la agenții patogeni.
Certificat de omologare nr. 729PC din 07.12.2021
Produsul este certificat pentru agricultura ecologică în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 834/2007 și 889/2008).
Denumire produs: | Vitiprotect® |
Substanta activa: | Carbonat acid de potasiu |
Formulare: | SP / Pulbere solubilă |
Concentratie: | 994,9 g/kg |
Daunator tinta: | Făinarea, rapănul, putregaiul cenuşiu, putregaiul lenticular / de depozit (Gloeosporium) |
Culturi omologate: | Vita de vie, pomi fructiferi, căpşun, coacăz, zmeur, mur, sparanghel, legume, plante ornamentale si altele |
Vitiprotect® are un principiu de funcționare multiplu, acționând printr-o combinație a mai multor efecte, cum ar fi: valoarea pH-ului, presiunea osmotică și efectele specifice ale ionilor de bicarbonat. În urma tratamentului cu VITIPROTECT®, patogenul întârzie formarea miceliului, iar hifele explodează și se usucă, oprindu-se astfel evoluția bolii. Datorită modului său nespecific de acțiune, formarea rezistenței la Vitiprotect® nu este posibilă.
Hifă vitală de fainare
Hifă uscată după tratamentul cu Vitiprotect®
Cultura | Agentul dăunător | Doza/ha & Mod de aplicare | Stadiul de utilizare | Numar maxim de aplicari | Timp de pauza (nr. zile) |
---|---|---|---|---|---|
Viță de vie | Unincula necator (făinare) | 3 kg/ha in maximum 400 l apă/ha 6 kg/ha in maximum 800 l apă/ha 9 kg/ha in maximum 400 l apă/ha 12 kg/ha in maximum 1600 l apa/ha | Se aplica din faza de 2 frunze pana la coacerea boabelor (BBCH 12-85) | maxim 6 tratamente cu uninterval minim intre tratamente de 3-7 zile | – |
Pomi fructiferi | Venturia spp. (rapanul) | 2,5 kg/ha /m de inaltime a coroanei in maximum 500 l apa /ha. | Se aplica de la aparitia primelor frunze pana cand fructele au culoarea specifica soiului (BBCH 10-85) | maxim 6 tratamente cu uninterval minim intre tratamente de 3-7 zile | – |
Gloeosporium (putregaiul amar) | 2,5 kg/ha /m de inaltime a coroanei in maximum 500 l apa /ha. | Se aplica atunci cand fructele au aproximativ jumatate din dimensiunea finala pana la coacerea deplina (BBCH 74-87) | maxim 6 tratamente cu uninterval minim intre tratamente de 5-7 zile in cazul riscului de infectie/ de depozit | – | |
Capsuni (camp si sera) | Botrytis cinerea (putregaiul cenusiu | 5 kg/ha in maximum 2000 l apa /ha. | Se aplica la deschiderea primelor flori pana la a doua recolta (BBCH 58-89) | maxim 6 tratamente cu un interval minim intre tratamente de 5-7 zile | 1 |
Coacaze (camp) | Botrytis cinerea (putregaiul cenusiu) | 5 kg/ha in maximum 1000 l apa /ha. | Se aplica la deschiderea primelor flori pana la a doua recolta (BBCH 58-89) | maxim 6 tratamente cu un interval minim intre tratamente de 5-7 zile | 1 |
Zmeură, Mure (camp si sera) | Botrytis cinerea (putregaiul cenusiu) | 5 kg/ha in maximum 1000 l apa /ha. | Se aplica la deschiderea primelor flori pana la a doua recolta (BBCH 58-89) | maxim 6 tratamente cu un interval minim intre tratamente de 5-7 zile | 1 |
Salata mielului (valeriana/fetica), Andive (camp si sera) | Golovinomyces cichoracearum (fainare) | 3 kg/ha in 600 l apa /ha. | (BBCH 12-49) | maxim 10 tratamente cu un interval minim intre tratamente de 5-7 zile | 1 |
Fasole pitica / fasole cataratoare (camp si sera) | Botrytis spp. (putregaiul cenusiu) | 1) Plante cu inaltimea pana la 50 cm se aplica 2.5 kg/ha in maximum 600 l apa/ha 2) Plante cu inaltimea intre 50 si 125 cm se aplica 3,75 kg/ha in maximum 900 l apa/ha 3) Plante cu inaltimea de peste 125 cm se aplica 5 kg/ha in maximum 1200 l apa/ha | Se aplica incepand cu stadiul BBCH 51 (primii muguri florali vizibili) | maxim 6 tratamente cu un interval minim intre tratamente de 5-7 zile | – |
Castravete, Dovleac (inclusiv cei gigant), Zucchini, Pepene galben, Pepene verde, Tartacute (camp) | Botrytis cinerea (putregaiul cenusiu) | 5 kg/ha in maximum 1200 l apa/ha | Se aplica incepand cu stadiul BBCH 51 (primii muguri florali vizibili) | maxim 6 tratamente cu un interval minim intre tratamente de 5-7 zile | 1 |
Castravete, Zucchini (solar) | Botrytis cinerea (putregaiul cenusiu) | 1) Plante cu inaltimea pana la 50 cm: 2.5 kg/ha in maximum 600 l apa/ha 2) Plante cu inaltimea intre 50 si 125 cm: 3,75 kg/ha in maximum 900 l apa/ha 3) Plante cu inaltimea de peste 125 cm: 5 kg/ha in maximum 1200 l apa/ha | Se aplica incepand cu stadiul BBCH 51 (primii muguri florali vizibili) | maxim 6 tratamente cu un interval minim intre tratamente de 5-7 zile | 1 |
Pepene galben, pepene verde (sera) | Botrytis cinerea (putregaiul cenusiu) (incepand cu stadiul BBCH 51) | 1) Plante cu inaltimea pana la 50 cm: 2.5 kg/ha in maximum 600 l apa/ha 2) Plante cu inaltimea intre 50 si 125 cm: 3,75 kg/ha in maximum 900 l apa/ha 3) Plante cu inaltimea de peste 125 cm: 5 kg/ha in maximum 1200 l apa/ha | Se aplica incepand cu stadiul BBCH 51 (primii muguri florali vizibili) | maxim 6 tratamente cu un interval minim intre tratamente de 5-7 zile | 1 |
Tomate, vinete (sera) | Botrytis cinerea (putregaiul cenusiu) | 1) Plante cu inaltimea pana la 50 cm: 2.5 kg/ha in maximum 600 l apa/ha 2) Plante cu inaltimea intre 50 si 125 cm: 3,75 kg/ha in maximum 900 l apa/ha 3) Plante cu inaltimea de peste 125 cm: 5 kg/ha in maximum 1200 l apa/ha | Se aplica de la aparitia primelor inflorescente pana la coacere completa (BBCH 55-89) | maxim 6 tratamente cu un interval minim intre tratamente de 5-7 zile | 1 |
Sparanghel (camp) | Botrytis cinerea (putregaiul cenusiu) | 5 kg/ha in maximum 1000 l apa/ha | Se aplica la inceputul infestarii sau cand primele simptome devin vizibile | maxim 6 tratamente cu un interval minim intre tratamente de 5-7 zile | – |
Bulboase (camp) | Botrytis spp. (putregaiul cenusiu) | 5 kg/ha in maximum 1000 l apa/ha | Se aplica in cazul riscului de infectie sau la avertizare | maxim 6 tratamente cu un interval minim intre tratamente de 5-7 zile | 1 |
Plante ornamentale (camp si sera) | Erysiphe spp (fainarea) | 1) Plante cu inaltimea pana la 50 cm: 2.5 kg/ha in 500 – 1000 l apa/ha 2) Plante cu inaltimea intre 50 si 125 cm: 3,75 kg/ha in 1000 – 1500 l apa/ha 3) Plante cu inaltimea de peste 125 cm: 5 kg/ha in 1500 – 2000 l apa/ha | la începutul infestării sau când primele simptome devin vizibile | maxim 10 tratamente cu un interval minim intre tratamente in sera de 5-7 zile si 7-10 zile in camp | – |
Vitiprotect® se aplica in cazul riscului de infectie sau la avertizare si este important sa se asigure o acoperire completa a suprafetei plantei. Pentru a asigura o bună protecție a culturilor se recomanda aplicarea produsului preventiv, atunci când condițiile de mediu sunt favorabile dezvoltării bolii sau la primele semne de boala.
– Excelent în amestecuri cu fungicide sintetice
– Solubilitate bună (și în cantități mai mari )
– Nu se poate combina Vitiprotect ® în amestec cu produse acide.
– Amestecarea și utilizarea produsului în combinație cu uleiuri sau adjuvanți cu un conținut ridicat de ulei poate duce la deteriorarea frunzelor, în special în cazul pomilor fructiferi. De asemenea, nu se amestecă cu produse pe bază de cupru.
– Acumularea de bicarbonat datorita aplicarilor frecvente la intervale scurte de timp poate provoca necroza frunzelor în condiții de uscăciune și căldură.
– Se recomanda alternarea tratamentelor cu alte fungicide
– Rezerva rămasă din anul precedent se poate întări, dar nu are efect asupra solubilității și eficacității produsului
– Nu are efect asupra procesului de vinificare